17 Mayıs 2023 - Çarşamba

Seçim Sonuçlarına Gösterilen Reaksiyon 28 Mayıs için İpucu Veriyor

Yazar - Vedat Uzuner
Okuma Süresi: 4 dk.
119 okunma
Vedat Uzuner

Vedat Uzuner

-
Google News

 

Recep Tayyip Erdoğan vaktiyle kentsel dönüşüm için vatandaşa yalvarırken bazıları 'kentsel dönüşüme hayır' sloganları atmakla meşguldü. 
Deprem sonrası mesaisinin büyük bölümünü bölgede -fotoğraf çektirmek için değil çalışarak- geçiren Erdoğan doğal olarak depremzedelerden büyük destek aldı. Bunu anlayamayan, hazmedemeyen bazı kendini bilmezler depremzedeleri yakışıksız bir şekilde eleştiriyor, suçluyor. Kimi çadırını söküp götürüyor kimi otel anlaşmasını bozup kapı dışarı ediyor.
Ne demişti Cemil Meriç 'İyiliği karşılık bekleyerek yapan tefecidir'
*
AK parti teşkilatları bundan önceki seçimlerde olduğu kadar aktif çalış-a-madı.
Oy oranı da bir önceki seçime göre dikkat çekici şekilde düştü. Bunun sebebi sürekli kazanmanın teşkilatları atalete ve tembelliğe itmesi, seçmeni -tabiri caizse- çantada keklik görme hatası olabilir. 
Rakam ve sayılarla oynamayı beceremem ama bir bakalım:
2018’de seçmen sayısı 56 milyon 322 bin
AK PARTİ’nin oyu 20 milyon 559 bin.
2023’te seçmen sayısı 64 milyon 190 bin
AK PARTİ’nin oyu 19 milyon 387 bin.
Recep Tayyip Erdoğan 2018'de 25 milyon 436 bin olan oyunu  27 milyon 133 bine çıkarmış.
Bundan çıkarılacak dersler olmalı.
*
Her liderin kadrosunda kendi performansına yetişemeyecek takım arkadaşlarının olması Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir gerçeği.
*
Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Memur-Sen genel kurulunda Genel başkan Ali Yalçın önemli tespitlerde bulunmuş, tam yerinde mesajlar vermişti. Erdoğan bu toplantıda kamu çalışanları için temmuz öncesi bir iyileştirme müjdesi vermemişti. Bunun yanında birkaç gün sonra işçilerin zamları açıklanmış işçilerle aynı enflasyona ezilen kamu çalışanları hayal kırıklığı yaşamıştı.
İşçi ve memurun zam dönemlerinin farklı olması bile kamu çalışanlarının küskünlüğünün önüne geçemedi.
*
Taşerondan kadroya geçirilen işçilerin devlet terbiyesi, görev anlayışı gibi konularda çıkardığı sorunlar memurlar ve KPSS ile işe girenlerde büyük rahatsızlık yaratıyor. Yıllarca okuyup belli bir kariyer elde eden kişiler aldıkları eğitimin ve dirsek çürütmenin bir anlamı olmadığını düşünüyor, üzülüyor.
*
İşçiler siyasi saiklerle kadro aldıkları, işe yerleştikleri -ya da böyle bir kabul edildiği- için kendilerini dokunulmaz görüyor. Bu da kurumları yönetilemez hale getiriyor.
*
Zaten olması gereken bazı düzenlemelerin seçim döneminde yapılması tepki çekmiş ve oya dönüşmemiştir.
*
Her şey olup bitmiş, halkın iradesi sandığa yansımışken hatayı, kusuru kendinde araması gerekenler yine milleti, seçmeni suçlamayı tercih etmiştir. Bu bakış açısının binlerce yıl geçse de iktidar olamayacağı bu yaklaşımdan anlaşılmaktadır. 
*
Kılıçdaroğlu ekip konusunda çok şanssız. İkinci tur için kendisine en yakın isimler, Müslümanlara şirin görünmek için takiyye yapmak zorunda kalan Canan ve Erzurum'da korsan miting yapmaya kalkarak ortamı geren Ekrem.
Ne diyelim?
*
Türkiye'de birçok ülkeden daha kaliteli bir demokrasi var. Bu, demokrasinin beşiği olduğunu iddia edip manşetlerle seçim sonucu tayin etmeye çalışan dergilere, gazetelere kapak olmalı.
*
İki hafta uzayan seçim süreci inşallah hayırlısıyla tamamlanacak. Seçim sonrası öncelikli konulardan biri seçim sisteminin revize edilmesi olmalı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.