MOSKOVA’DA TONYA RÜZGARI ESTİ
Tonyalı yapımcı ve senarist Fatih Zaman tarafından kaleme alınan Bana Maviyi Anlat filmi, 80 ülkeden 740 film arasından sıyrılarak Moskova Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık görüldü.
Tonyalı yapımcı ve senarist Fatih Zaman tarafından kaleme alınan Bana Maviyi Anlat filmi, 80 ülkeden 740 film arasından sıyrılarak Moskova Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık görüldü. Tamamı Trabzon’da çekilen bu film, Trabzon’un ve Türkiye’nin gururu oldu.
FİLMİN EKİBİ VE KONUSU
2022 yılında yapımcılığını Ökkeş Sevimli ve Fatih Zaman’ın üstlendiği, yönetmen koltuğunda Cemile Kırmızı Karadaş, görüntü yönetmenliğinde Eyüp Boz, ışık şefliğinde Recep Biçer, süpervizörlüğünde Gökhan Bilir ve uygulayıcı yapımcılığında Fatih Akkaya’nın bulunduğu Bana Maviyi Anlat, dünya sinemasında bir ilke imza attı.
Filmin başrolleri, gerçek yaşamlarında görme engelli olan “Ayşe” ve işitme engelli olan “Ali” karakterlerine odaklanıyor. Bu iki zıt engeli bir araya getiren film, hem oyunculuk performansları hem de konusuyla büyük takdir topladı.
Filmde, Turgay Tanülkü, Aşen İnci, Fatma Tezgit, Berk Aydın, Ayşe Berna Konur, Ceyhun Gen, Kevser Sare Ateş, Ercan Kılıçarslan, Bertug Kürşat Alp, Süheyla Cora, İlhan Özdemir, Beren Alya Alp gibi isimler yer aldı.
“BU FİLMİ DÜNYA KONUŞACAK DEMİŞTİK”
Filmin senaristi ve yapımcısı Fatih Zaman, Moskova Film Festivali’nde ödül almanın onurunu yaşadığını belirterek şu sözleri dile getirdi:
“Bu filmi yazarken ilk heyecanımı yönetmenim Cemile hocamla paylaştım. ‘Biz bunu çekeriz’ dedi ve hemen senaryoya başladık. Ancak maddi zorluklarımız vardı. Bu sırada, hikayeyi iş insanı Ökkeş Sevimliabime anlattım. Daha ilk dakikada, ‘Bu filmi çekelim’ dedi ve hazırlıklara başladık. İlk gün şunu söyledim: Bu filmi çekeceğiz ve dünya bizi konuşacak. Ve öyle de oldu.”
FİLMİN DAHA ÖNCE ALDIĞI ÖDÜLLER
Bana Maviyi Anlat daha önce birçok uluslararası festivalde ödüller kazandı:
• Romanya - Bükreş Best International Film Festival: En İyi Film Yapımcısı, En İyi Film Afişi
• Hindistan - Calcutta Kült Film Festivali: Engellilik Konulu En İyi Film, En İyi Kadın Filmi
• Fransa - Cannes Dünya Film Festivali: Engellilik Konulu En İyi Film
• Hindistan - Ganj Uluslararası Film Festivali: Engellilik Konulu En İyi Film
• İtalya - Ponza Film Ödülleri: En İyi Sosyal Konulu Film
• Rusya - Saint Petersburg Visualis Uluslararası Film Festivali: En İyi Uzun Metrajlı Film
• ABD - David Uluslararası Film Festivali: En İyi Sosyal Film
• Yunanistan - Atina Uluslararası Film Festivali: En İyi Mansiyon Ödülü
• İtalya - Conselium International Film Festival: Ulusal Bölümde En İyi Film
TÜRK SİNEMASINA ULUSLARARASI BAŞARI
Fatih Zaman ve ekibi, Türk sinemasını uluslararası arenada başarıyla temsil ederek hem engellilik farkındalığı yaratan hem de sanatsal anlamda büyük beğeni toplayan bir eser ortaya koydu. Bu başarı, Trabzon ve Türkiye adına unutulmaz bir gurur kaynağı oldu.