Güle Güle Dostum, Güle Güle Valim...
Osman Cora'dan taziye mesajı...

Güle Güle Dostum, Güle Güle Valim...
Bazı insanlar vardır...
Bulundukları makamlarla değil, dokundukları hayatlarla hatırlanırlar. Kayseri Vali Yardımcısı, kıymetli hemşehrimiz Şenol Esmer'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir devlet adamını, bir mülkiyeliyi, bir hemşehrimizi kaybettik belki. Ama ben daha çok bir ağabeyimi, bir dostumu, gençlik yıllarımızın yol arkadaşlarından birini kaybetmenin hüznünü hissediyorum.
Şenol Esmer, 1967 yılında Tonya'da dünyaya geldi. Karadeniz'in dağları arasında, yoklukların ve imkânsızlıkların içinden yetişen bir neslin evladıydı. Tonya Lisesi'nden mezun oldu. O yıllarda büyük hayaller kurmak kolay değildi. İlçemizde üniversite kazanmak bile başlı başına bir başarı sayılırdı. Hele ki Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni, yani Mülkiye'yi kazanmak. Bu, birçok genç için ulaşılması güç bir hayaldi. Şenol Esmer bunu başardı. İmkânsızlıkları imkâna dönüştürerek, çalışarak, inanarak ve mücadele ederek Türkiye'nin en seçkin okullarından biri olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'ne girdi ve 1990 yılında mezun oldu. Bizlerin üniversite tahsili devam ederken o çoktan hayalini kurduğu yolda ilerlemeye başlamıştı. Ancak onu farklı kılan şey sadece başarısı değildi. Hiçbir zaman bizlerden kopmadı.
1990'lı yılların başında Tonya'nın sokaklarında attığımız uzun voltaları bugün gibi hatırlıyorum. Saatlerce yürür, memleketi konuşur, geleceği konuşur, ülkeyi konuşurduk. Biz gençlerin önüne ufuk açan sohbetler yapardı. Tecrübelerini paylaşır, bizlere yol göstermeye çalışırdı. Belki o gün farkında değildik ama birçok arkadaşımızın hayata bakışında, kariyer tercihinde ve girişimlerinde onun fikirlerinin, tavsiyelerinin ve teşviklerinin izi vardı. O yıllarda Tonya'da öğretmen açığı fazlaydı. Ataması yapılıncaya kadar vekil öğretmenlik yaptı. Yüzlerce öğrencinin hayatına dokundu. Sonrasında mülki idare amiri olarak devletine hizmeti etmeye başladı.
Altınordu'da, Gölbaşı'nda ve Yenimahalle'de kaymakamlık yaptı. Özellikle Ankara'nın en önemli ve en hassas ilçeleri arasında yer alan Gölbaşı ve Yenimahalle'de görevlendirilmesi, devletin kendisine duyduğu güvenin açık bir göstergesiydi.
Şenol Esmer, görev yaptığı her yerde güven veren bir devlet adamı olarak tanındı. Devletin vakarını temsil ederken vatandaşın derdiyle de yakından ilgilendi. Makamını bir ayrıcalık değil, millete hizmet etmenin bir aracı olarak gördü. Bu nedenle görev yaptığı ilçelerde yalnızca başarılı bir kaymakam olarak değil, aynı zamanda adaletli, güvenilir ve vicdan sahibi bir idareci olarak hatırlandı.
Gaziantep'te vali yardımcılığı görevinde bulundu. Son olarak Kayseri Vali Yardımcısı olarak devletimize hizmet etmeyi sürdürdü. Hayatının son gününe kadar devletine sadakatle, milletine sevgiyle hizmet eden örnek bir mülki idare amiri olarak görev yaptı. Görev yaptığı her ilçede, her şehirde derin izler bıraktı. Çünkü o makamın gücünü değil, insan olmanın değerini ön planda tutuyordu.
Kapısını çalanı geri çevirmeyen, hemşehrisini unutmayan, memleketinden gelen bir selamı her zaman başının üstünde tutan bir devlet adamıydı. Nereye giderse gitsin Tonya'yı da yanında götürürdü. Görev yaptığı her yerde "Ben Tonyalıyım" demekten gurur duyardı. Memleketinden kopmadı. Hemşehrilerine destek olmaktan hiçbir zaman geri durmadı. Belki de bu yüzden vefat haberinin ardından sadece Tonya değil, görev yaptığı şehirler de yasa büründü. Cenaze merasimindeki mahşeri kalabalık bunun en açık göstergesiydi. Oraya gelen insanlar yalnızca bir vali yardımcısını uğurlamıyordu. İyi bir insanı, iyi bir dostu, iyi bir ağabeyi uğurluyordu.
13 Haziran 2026 günü geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Henüz söyleyecek çok sözü, yapacak çok hizmeti vardı. Ama kader böyle yazılmıştı. Bugün geriye dönüp baktığımızda onun makamlarını değil, insanlığını hatırlıyoruz.
Mülkiye'yi kazanışını değil, gençlere verdiği cesareti...
Kaymakamlıklarını değil, dostluğunu...
Vali yardımcılığını değil, tevazusunu...
Çünkü insan ömrü sona eriyor ama bıraktığı izler yaşamaya devam ediyor.
Bugün ardından yapılan paylaşımlara, cenazesindeki kalabalığa ve insanların gözlerindeki hüzne bakınca şunu daha iyi anlıyoruz; Şenol Esmer sadece önemli makamlarda görev yapmış bir bürokrat değildi. O, güvenilirliğiyle insanların gönlünde yer edinmiş, devlet ciddiyeti ile insan sıcaklığını aynı potada buluşturabilmiş nadir devlet adamlarından biriydi. Şenol Esmer arkasında unutulmayacak izler bırakarak bu dünyadan göçüp gitti.
Şimdi Tonya'nın dağlarında bir eksiklik hissediliyor. Eski dost meclislerinde bir sandalye boş kaldı. Yıllarca memleket hasretiyle döndüğü sokaklar bugün onu özlüyor.
Güle güle arkadaşım, güle güle dostum, güle güle ağabeyim, güle güle Sayın Valim. Rabbim mekânını cennet, makamını âli eylesin. Tonya seni unutmayacak.







