EĞİTİMCİ YAZAR MEHMET NİYAZİ KÖSE'NİN İLK ROMANI OKUYUCUYLA BULUŞTU

Bir yakın dönem romanı olan “Gökçeada’da 3 Mevsim”, Gökçeada yaşamını, kültürünü ve insanlarını 80’li yıllarda Gökçeada Öğretmen Lisesi’nde okuyan 400 yatılı öğrencinin gözünden sade bir dille anlatıyor.

Kültür Yayın: 09 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 09.11.2023 14:53:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1270 okunma
Google News

Eğitimci Yazar Mehmet Niyazi Köse'nin İlk Romanı Okuyucuyla Buluştu

Bir yakın dönem romanı olan “Gökçeada’da 3 Mevsim”, Gökçeada yaşamını, kültürünü ve insanlarını 80’li yıllarda Gökçeada Öğretmen Lisesi’nde okuyan 400 yatılı öğrencinin gözünden sade bir dille anlatıyor.
Eğitimci-Yazar Mehmet Niyazi Köse’nin, 1984-1987 yılları arasında Gökçeada Öğretmen Lisesi’nde okuyan 400 yatılı öğrencilerin anılarını anlattığı ve geçen yıl TÜYAP Bursa Kitap Fuarı’nda ilk kez okurlarla buluşan Gökçeada’da Üç Mevsim kitabı, Beşevler ve Balatta şubeleri bulunan BEHA Kitap ve Kırtasiye raflarında yerini aldı. Sadece Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi’nde okuyanların değil, o yıllarda herhangi bir öğretmen lisesinde, yatılı başka bir okulda ya da  lisede okuyan her okurun kendinden bir şeyler bulabileceği bir kitap olan ‘Gökçeada’da 3 Mevsim’, anılar ve yaşanmışlıkları anlatıyor olsa da; 1980’li yılların Gökçeada’sına da ışık tutuyor.

Eğitimci-Yazar Mehmet Niyazi Köse, kitabın hikayesini şöyle anlatıyor: “Biz 1984-1987 yılları arasında Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesinde okuyan gençleriz. O yıllarda sadece Fen ve Öğretmen Liseleri sınavla öğrenci alıyordu. Sinop-Antalya hattının batısından toplamda 400 yatılı öğrenci alıyordu. Çoğumuz ortaokulu birinci bitiren öğrencilerdik. Mezun olduktan sonra çoğumuzun iletişimi kopmuştu. Telefonun her yerde olmadığı o dönem mektup önemli haberleşme aracıydı. Ayn şehirde üniversite okuyanlar ara ara buluşuyorduk ama bu on kişiyi geçmiyordu. Banka müfettişi olan bir arkadaşın bana destek vermesiyle ilki adada olmak üzere toplantılar yapmaya başladık. Grubun sekretaryasını da yapıyordum, doğal lider seçilmiştim ve bana ‘başkan’ diyorlardı. Yaz ve kış olmak üzere ailelerle değişik illerde toplantılarımız sürmektedir. Arkadaşlarımızla sık sık anılara vurgu yaparak geçmişe çokça yolculuk yaptık. Her anlattığımızda aynı heyecanı yaşadığımız lise yıllarımız meğer hayatımızda çok önemli yer tutmuş. Bir akşam, bana ‘başkan bunları yazmalısın’ baskısıyla kaleme almaya başladım.”

Kitapta; Gökçeada’nın o yıllardaki yaşamını, ulaşım koşullarını, iki farklı dinin bireylerinin ada kültüründe uyumunu, ekonomik koşulları, eğitim sistemini, eğitimcileri, akademik başarı ve iletişimleri, öğrenci profilini, yerel kültür özelliklerinin karışımını, adalılarla çatışmaları, futbol maçlarını, askerleri, mahkumları, Rum kızları, kilise ile tanışmalarını, duygularını, tutkuları ve aşkları da dile getirilmiş. Geliri kız çocuklarına burs olarak verilen kitapta ayrıca, Köy Enstitüleri geleneğinden gelen irdeleyen, sorgulayan, akla ve bilime dayalı, paylaşımcı ve saygın bir eğitimi alan öğrencilerin bazı alanlardaki talihsizliklerine de vurgu yapılmış.

Yazar Köse; sıradaki romanı için ise; “Gökçeadalı göçmen bir kız ile yine aynı adada yaşayan bir delikanlının aşk hikayesi konu alan romanımı okuyucuların beğenisine sunmayı düşünüyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mehmet Niyazi Köse Kimdir?
1971 yılında Trabzon’un Tonya ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Niyazi Köse, bu ilde başlayan eğitimine Sakarya’da devam ettikten sonra, ortaöğretimini 1984-1987 yılları arasında ‘hayatının dönüm noktası’ olarak nitelendirdiği Gökçeada Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği lisans, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Eğitim Coğrafya Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapan Köse; Sakarya Erzincan, Şanlıurfa ve Bursa’da öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. Eğitimci İzci Liderliği ve STK’larda yöneticilik yapan ve aynı zamanda çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde aralıklarla yazılar yazan Köse, evli ve 2 çocuk babasıdır.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.