Keçi İnadı ‘Şanslı’yı Hayatta Tuttu: Kurbanlığını Kesmeye Kıyamadı!
Trabzon’un Tonya ilçesinde Kurban Bayramı öncesi ahırdan kaçan kurbanlık keçi kayalıklarda bulundu. AKUT’un kurtardığı keçiye “Şanslı” adı verildi.

Trabzon’un Tonya ilçesinde Kurban Bayramı öncesi ahırdan kaçan bir keçi, 18 günlük arama çalışması sonrası kayalık alanda AKUT ekiplerince kurtarıldı. Keçinin sahibi Mustafa Aydın, “Kesilmekten kurtulduğu için adını Şanslı koyduk. Ölene kadar bakacağım, asla satmayacağım” dedi.
50 Kilometre Kaçtı, Kayalıklarda Mahsur Kaldı
Melikşah Mahallesi’nde yaşayan besici Mustafa Aydın (30), bayram öncesi kurbanlık olarak aldığı keçiyi ahırda bekletiyordu. Ancak keçi, ipini koparıp ormanlık alana kaçtı. Aydın ve ailesi keçiyi bulmak için günlerce iz sürdü. Keçi, yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafe kat ederek sarp bir kayalıkta mahsur kaldı.
AKUT’tan Film Gibi Kurtarma Operasyonu
Aydın, kendi imkanlarıyla ulaşamadığı keçi için Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinden yardım istedi. Bölgeye gelen ekipler, keçiyi halatlarla güvenli şekilde kayalıktan indirerek sahibine teslim etti. Aydın, keçisini sırtında taşıyarak yeniden ahıra yerleştirdi.
“Şanslı’yı Ölene Kadar Saklayacağım”
Keçinin artık kurban edilmeyeceğini belirten Mustafa Aydın, duygularını şöyle paylaştı:
“18 gün boyunca aradık. Ormanda kurt ve çakallara rağmen hayatta kaldı. Kesilmeyeceği için adını ‘Şanslı’ koyduk. Zayıflamış, ürkek olmuş ama yaşıyor. Yaylada sürüye katılacak ama artık zil taktık; bir daha kaçarsa bulabilelim diye. Ölene kadar bakacağım, asla satmam.”
'Ferdinand' Gibi Fenomen Oldu
'Şanslı'nın hikayesi, 2017 yılında Rize’de denize girip Trabzon’a kadar yüzerek kurbanlıktan kurtulan ve şarkıcı Haluk Levent tarafından sahiplenilen boğa Ferdinand’ı hatırlattı. Aydın, “Şanslı da onun gibi bir simge olacak. Yaşamasını hak etti” dedi.
Annesi: “Oğlum yemek bile yiyemedi”
Mustafa Aydın’ın annesi Havva Aydın da keçinin kurtarılmasına çok sevindiğini belirtti:
“Oğlum günlerce yemek yiyemedi, sürekli onu aradı. Ekipler sayesinde bulundu. Çok mutluyuz. Adını ‘Şanslı’ koyduk, artık bizimle kalacak.”