Hayaliydi gerçek oldu… Ünü Türkiye’yi sardı
Laz Kızı markasının kurucusu Asiye Yeşilbaş ile iş yaşamının kilometre taşlarından hedeflerine, kadın girişimciliğin önemi ve ülkemizdeki durumuna kadar pek çok konuyu konuştuk.
Laz Kızı markasının kurucusu Asiye Yeşilbaş, ülkemizin başarılı kadın girişimcilerinden. Kendisi başarılı ve cesaret veren bir kadın girişimci olmasının yanı sıra çok ses getiren ‘Laz Kızı Kuymak Paketi’ projesiyle de ekmeğini topraktan kazanan Anadolu kadınlarının önündeki dezavantajları ortadan kaldırmaya odaklanan bir isim. Asiye Yeşilbaş’la iş yaşamının kilometre taşlarından hedeflerine, kadın girişimciliğin önemi ve ülkemizdeki durumuna kadar pek çok konuyu konuştuk.
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Asiye Yeşilbaş kimdir? Ve Laz kızı ismi nereden geliyor?
Trabzon’un Tonya ilçesinde beş kız kardeşin ilki olarak dünyaya geldim. Lise öğrenimime kadar olan süreci Tonya’da tamamladım. Lisans eğitimimi ise Trakya Üniversitesinde tamamladım. Daha sonra İstanbul’da özel sektörde çalıştım.
Laz kızı fikri çevremdeki insanların önerileriyle ortaya çıktı. Trabzonlu olduğum için yakın çevrem bana genellikle Laz kızı diye hitap ediyordu. Markaya isim ararken bir müşterim ‘Neden Laz kızı olmasın?’ diye sordu. Bu isim benim de hoşuma gidince, markanın ismi Laz Kızı olarak belirlenmiş oldu.
‘Laz Kızı Kuymak Paketi’ fikrine kadar hangi yollardan geçtiniz? Bize iş hayatınızın kilometre taşlarından bahseder misiniz?
Üniversiteyi bitirip İstanbul’a geldikten sonra pek çok farklı sektörde çalıştım. Bunlarda bir tanesi de reklam ajansıydı. Orada çalışırken kendi ajansımı kurabileceğimi düşünerek deyim yerindeyse kollarımı sıvadım ve kendi ajansımı kurdum. Pek çok kurumsal firmanın reklam ve tanıtımını yaptım.
Daha sonrasında kendi markamı yaratmam gerektiğini düşündüm. Misyonum hem insanların bu eşsiz lezzete daha kolay erişebilmesi hem de yöremi en iyi şekilde tanıtabilmekti. Bu sebepten ‘Laz Kızı Kuymak Paketi’ fikrini markalaştırdım.
Migros haricinde neden diğer firmalarda yok?
Aslında pek çok zincir markettin raflarını süslüyoruz. Bu yanılgının sebebi çalıştığımız zincir marketlerden yalnızca Migros’un Trabzon’da bulunmasından kaynaklanıyor.
Müşterilerimiz, ürünlerimize; Macro Center, Sarıyer Market, Özdilek Hiper Marketleri, Mopaş Marketleri, Çağrı Marketleri, Happy Center, Metro Gross Market ve Carrefoursa’dan ulaşabilirler.
Kıvamında kuymak nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Laz kızı kuymak paketinin içerisinde hangi gıda maddeleri var?
Kuymağın en önemli püf noktası şüphesiz ki kullanılan ürünlerin Karadeniz’e ait yöresel ürünlerin olmasıdır. Kuymak paketi içerisinde gramajlanmış taş değirmen, yerli tohumdan elde edilmiş mısır unu, tereyağı, kolot peyniri mevcuttur. Değinmeden geçemeyeceğim, Yöremizde kuymak yapımında farklı peynirler kullanılsa da kuymak yapımı için en uygun peynir kolot peyniridir.
Laz Kızı Kuymak Paketi’nde doğru ürünleri bir araya getirip, gramajlayarak bir kutuda topladım. Bu sayede herkes on dakikada tam kıvamında kuymak yapabiliyor.
İş hayatınızda başarılı olabilmek için kendinize koyduğunuz hedefler nelerdir?
Öncelikli hedefleri, her zaman hayallerim belirledi. Yani hedeften daha çok hayal odaklı ilerlediğimi söyleyebilirim. Ancak kurduğum hayallerin gerçekçi hayaller olmasına her zaman dikkat ettim. Kurduğum hayaller gerçekçi olduğu için korkmuyorum ve bu hayalleri gerçekleştirmeye yönelik atılımlarda bulunuyorum.
Bir şeyi kafama koyduysam, önümde hangi engel olursa olsun, onu aşmaya bakarım. Hayat cesurları sever ve önlerine gerekli fırsatları çıkartır, diye düşünüyorum.
Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin başarının anahtarı, farkını ortaya koyabilmek, yaptığın işe sahip çıkmak ve yaptığınız işin her aşamasına hâkim olmaktan geçer. Unutmayın çıraklığını yapmadığınız işin ustası olamazsınız.
Projenizin bugün geldiği noktadan ve gelecek vizyonunuzdan bahseder misiniz?
Ürün yelpazemizi şu an için kuymak paketi, tereyağı, kolot peyniri, telli peynir ve kavurma oluşturuyor. Çok yakında yeni ürünlerimiz de market raflarında yerini alacak. Ancak bununla yetinmeyip ürün çeşitliliğimizi daha da arttırmak istiyorum. Bununla alakalı halihazırda projelerimiz devam ediyor…
Öte yandan ürünlerimi dünyanın pek çok ülkesine ihraç etmek ve yöremin harika lezzeti olan kuymağı dünyaya tanıtmak istiyorum.
Kendi işini kurmak isteyen ancak cesaret edemeyen girişimci kadınlarımıza önerileriniz nelerdir?
Girişimcilik risk almaktır, elini taşın altına koymaktır. Hem risk almalılar hem de tedbiri elden bırakmamalılar, hedef kitlenin eğilimini çok dikkatli takip etmeliler. Girişimciliğe adım atmaya hazırlanan kadınlara tavsiyem, öncelikle cesaretinizi kıracak her şeye gözünüzü, kulağınızı kapatın, kendinize güvenin ve kuracağınız işi kendiniz hayal edin, işinize önce siz inanın, sabırlı olun, asla pes etmeyin ve araştırmacı olun.
Unutmayalım ki kadınların iş hayatında daha güçlü kılınması yalnızca ekonomik büyümeye katkıda bulunmakla kalmaz, temel bir insan hakkının eşitlik içinde geliştirilmesine hizmet eder.
YOLUN SONU AYDINLIK……
Kadınların çalışma hayatına dahil olması ve erkek meslektaşlarıyla eşit koşullarda çalışması bu kadar zorken girişimcilik hayatında kadınlar en çok hangi engellerle karşılaşıyor?
Kadın girişimciler, erkek girişimcilerin karşılaştıkları sorunların yanı sıra onların karşılaşmadığı pek çok sorunla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Kadın girişimcilerin işlerini zorlaştıran faktörlerin başında finansa erişim, bilgi, mentorluk ve rol model eksikliği, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin özümsenmiş olmaması gibi konular geliyor.
Kadının girişimci olarak ya da bir işe girerek ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinin önündeki önemli bir diğer engel ise sosyal ve kültürel ön yargılar olarak karşımıza çıkıyor.