Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amacıyla "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı hazırlayarak görüşe sundu

Sağlık Yayın: 29 Nisan 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 29.04.2024 19:53:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
755 okunma
Google News

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amacıyla "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı hazırlayarak görüşe sundu.

Düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlandı.

Bu kapsamda, tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az yüzde 82 olması kriteri getiriliyor.

Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı tebliğe eklendi. Düzenleme kapsamındaki ürünlerde, manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri de kullanılamayacak.

Ambalaj ve etiketlerde yeni kurallar

Ürünlerdeki etiketleme, ambalajlama ve işaretleme maddeleri de tebliğ taslağıyla yeniden düzenleniyor.

Buna göre, ürünlerin etiketinde gıda adının temel görüş alanında yer alması gerekecek.

Ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı punto büyüklüğünde temel görüş alanında belirtilecek.

Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte kullanılacak.

Ürünler taşınıp depolanırken ve son tüketiciye arz edilirken sıcaklığın en yüksek 6 santigrat olması gerekecek.

31 Aralık'a kadar geçiş süreci

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında idari yaptırım uygulanacak.

Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2024'e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlama yükümlülüğünde olacak. Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Düzenlemeyle tüketicileri korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amaçlanıyor.

Sağlığımızın fiyatı olmaz

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, son dönemde görülen üzerine ‘Yemeklik yağ’ yazılan ancak şekil olarak tereyağına benzeyen ürünlerle ilgili, “İnsanlar eşyasına, arabasına verdiği kıymetin bir miktarını sağlığına verirse bu tür gıda terörü dediğimiz minimize edilmiş olur. Bu tür yemeklik yağ denilen maddelerin içerisindeki maddelere baktığınız zaman birçoğu kimyasal ve insan sağlığına tıbben zararlı maddeler olduğunu görürsünüz. Tonya tereyağında, Tonya'da üretilen sütün dışında hiçbir ek katkı maddesi yoktur. Biz tescil işaretinin sınırlaması dolayısıyla Tonya sütünden başka bir yerin sütünü de zaten kullanmıyoruz, kullanamıyoruz. Ama ülkemizde bu gıda konusu son derece önemlidir. Çünkü bir çocuğun veya bir insanın aldığı gıda onda tıbbi sonuçlarını bir süre sonra, 10 sene sonra, 20 sene sonra gösterebilir. Biz bugün başımıza gelen bir sağlık hadisesinin menşeinin nereye dayandığını bazen bilemeyebiliyoruz. Dikkat etmek lazım. Doğal tüketime dikkat etmek lazım. İnsanlara fiyat karşılaştırması ile sağlıklarını tehlikeye atabiliyorlar. Sağlığımızın fiyatı olmaz. Doğallıktan hiçbir şekilde sapmamak lazım” dedi. 

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.