Tonya Tereyağı AB Tescili bekliyor

2 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescil süreci başlatılan Tonya tereyağı, AB tescili bekliyor. Türkiye’den şu ana kadar 9 ürün AB tescil alırken 45 ürün listede yer alıyor.

Yaşam Yayın: 03 Nisan 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 03.04.2023 12:43:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
567 okunma
Google News

Osmanlı salnamelerine konu olan, kendine has kokusu, aroması, rengi ve tadıyla Türkiye’nin coğrafi işaretli yağı Tonya tereyağı, AB coğrafi işaret tescil belgesi bekliyor. 2 sene önce tescil başvuru süreci başlatılan Tonya tereyağı Türkiye'nin birçok coğrafi değeriyle Avrupa'da tescil sırasında... 

 

Türkiye'nin AB'nin tescil sırasında bekleyen 45 coğrafi işareti bulurken Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alan ürün sayısı sadece 9. Aydın inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Antakya künefesi ve Giresun tombul fındığı daha önce tescil edilmişti.

 

Türkiye'nin AB'nin tescil sırasında bekleyen 45 coğrafi işareti ise Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Suruç narı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Isparta gülyağı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Urla sakız enginarı, Rize çayı, Ayaş domatesi, Kilis zeytinyağı, Hüyük çileği, Bingöl balı, Melli inciri, Osmaniye yer fıstığı, Hatay kaytaz böreği, Tarsus sarıulak zeytini, Silifke yoğurdu, Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri pastırması, mantısı ve sucuğu, İnegöl köftesi, Maraş çöreği, Milas yağlı zeytini, Gaziantep menengiç kahvesi, Tonya tereyağı, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Maraş tarhanası, Araban sarımsağı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı.

Bunlardan Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil onaylarının bu yılın ilk yarısında çıkması bekleniyor.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.