EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE DENK

En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi arttı, geçici işçilere kadro yolu açıldı

Siyaset Yayın: 31 Mart 2023 - Cuma - Güncelleme: 31.03.2023 13:59:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
535 okunma
Google News

Taşerona ve sözleşmeliye kadro, Memura 3.600 ek gösterge, Memura 1 derece, Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve aslında sayıları 5 milyona ulaşan vatandaşın sorunlarının çözümü ve birçok sorunu çözüme kavuşturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğindeki AK Parti, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun teklifi ile en düşük emekli maaşını 7500 liraya çıkardı ve geçici işçilere kadro yolunun önünü açtı
 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla ilgili detayları paylaşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Genel Kurulda yaptığı konuşmasında en düşük emekli aylığının 7500 TL, bayram ikramiyelerinin 2000 TL, en düşük emekli korucu aylığı 7500 TL olduğunu, gazi aylıklarının asgari ücrete yükseldiğini ve gazi maaşları arasındaki farkın kaldırıldığını, geçici işçilere kadro yolu açıldığını söyledi.

Milletvekili CORA, şunları söyledi:

ÇALIŞMA HAYATININ KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARINI ÇÖZDÜK

“27. Dönemin 6. Yasama Yılında 2018 ile 2023 yılları arasında çok önemli yasal düzenlemeleri bu Mecliste gerçekleştirdik. Bunların en önemlileri kuşkusuz ki çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerdir. Çalışma hayatına ilişkin hakikaten kronikleşmiş birçok soruna çözüm getiren önemli düzenlemeler hayata geçirdik ve bu manada Cumhurbaşkanımızın önderliğinde toplumun en önemli sorunlarının çözümüne çok büyük katkılar sunduk.”

GAZİLER ARASINDAKİ AYRIM ORTADAN KALKTI

“Bugün kabul ettiğimiz kanunun 1. maddesi muharip gaziler arasındaki aylık farkları gidermeye yönelik bir düzenlemedir. Özellikle Kıbrıs Barış Harekâtı ve Kore Savaşı'na katılan Türk vatandaşlarımızın sosyal güvencesi olup olmamasına bakmaksızın buradaki gazilerimize asgari ücretin net tutarında aylık ödemeyi planlamaktayız.”

YÜKSEK YARGI MENSUPLARININ ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLDİ

“Kanunun 2. 3. ve 4. maddelerinde de yüksek yargı mensuplarına yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Burada da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başkanı, Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri ve Sayıştay Başkanının özlük haklarında önemli bir düzenleme gerçekleştiriyoruz. Yüksek yargı mensuplarının kıstas aylık oranı, ek tazminat oranı ve ek göstergelerini Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle eşitlemiş olduk. Böylece yüksek yargı mensuplarının özlük haklarına ilişkin yeknesak bir durum oluşturmaktayız.”

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE DENK

“Diğer bir husus da bu yasayla müsemma olmuş emekli maaşlarına ilişkin düzenlemedir. Kamuoyunda ‘emekli maaşında düzenleme’ olarak geçen bu kanunun 10 ve 11. maddeleriyle önemli bir düzenleme getirdik ve bu düzenlemeden yaklaşık 8 milyon 976 bin kişi yararlanmaktadır ve en düşük emekli maaşını 7.500 TL'ye çıkardık. AK Parti döneminde yürürlüğe giren bir kanunla emeklilerimize ödediğimiz bayram ikramiyesini de 2000 TL'ye çıkarıyoruz. Böylece en düşük emekli maaşı neredeyse asgari ücretle eşit bir seviyeye çıkmış oluyor. Bizden önceki en düşük emekli maaşı asgari ücretin 4’te 1’i oranındayken bugün asgari ücretle eşit bir düzeye çıkararak emeklinin yanında kimin durduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyoruz.”

ESKİ TÜRKİYE ARTIK YOK

“Eskiden depremzedelerden toplanan paralarla emeklilerin maaşının ödenmeye çalışıldığı yıllardan şimdi asrın en büyük felaketinin yaşandığı bir dönemde EYT'yi çıkaran, emekli maaşlarını artıran ve tıkır tıkır ödeyen bir Türkiye dönemini yaşıyoruz.”

DEPREMDEZEDELERE YARDIM EDEN TÜRK VE YABANCI KİŞİLERE ÜSTÜN FEDAKARLIK NİŞANI VERİLECEK

“Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde hakikaten devlet ve millet dayanışmasını en üst düzeyde gördük, çok sayıda sivil toplum örgütünü, ulusal ve uluslararası yardım kuruluşunu yanımızda hissettik. Buna ilişkin olarak yaptığımız düzenlemede Türk vatandaşı ve yabancı kişilere depremde göstermiş oldukları yararları dikkate alınarak üstün fedakârlık nişanesi verilmesi öngörülmektedir.”

MEVSİMLİK İŞÇİLERDE TARİHİ BİR ADIM

“Ayrıca 12 ve 13. maddeleri de geçici işçilerin sürekli işçi statüsüne, sonra da kadroya geçirilmesine ilişkin bir düzenleme içermektedir. Bu da esasında çalışma hayatımızda düzeltilmesi gereken bir alandı. Çok şükür, bu da yine bu döneme ve bizlere nasip oldu. Cumhur İttifakı olarak hakikaten sahada bu gibi sorunlu alanları tek tek çözüme kavuşturuyoruz. Şu an bundan 60 bin geçici işçi yararlanmaktadır. Bu düzenlemeyle kurumların ihtiyaçları doğrultusunda Bakanlıkların izniyle geçici işçileri 11 ay 29 gün çalıştırma imkânı getiriyoruz. Bu ve benzeri düzenlemelerle beraber geçici işçilerle alakalı sorunu da çözmüş oluyoruz.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.