Gültepe: Deprem bölgesinde 1 maaş da devlet vermeli

TİM başkanı Mustafa Gültepe "Deprem bölgesinde barınma ihtiyacı karşılandıktan sonra işçilerin tekrar aynı bölgede çalışabilmesi için ve moral motivasyon açısından, önümüzdeki 6 ay boyunca 1 maaş da devletimiz tarafından verilmeli" şeklinde konuştu.

Yaşam Yayın: 13 Mart 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 13.03.2023 10:49:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
342 okunma
Google News

Bloomberg HT yayınına katılan TİM başkanı Mustafa Gültepe depremin ihracata etkinden, domates ihracatı kısıtlamasına kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Gültepe deprem bölgesine dair “Türkiye’nin GSYH’nın yüzde 10’nun, ihracatın da yüzde 8,5-9’unun gerçekleştiği bölgeden bahsediyoruz. İhracatımız deprem bölgesi etkisiyle Şubat’ta yüzde 6,5 eksi yazdı” dedi.

Deprem sonrası eskiyi kısa sürede yakalamak mümkün olmadığını ifade eden Gültepe “Deprem bölgesinde bazı işyerinde istihdam yüzde 50’ye yaklaştı. Fabrika içerisinde çalışanların kalabileceği alanlar oluşturduk, yaşam üniteleri oluşturmaya başladık. Barınma ihtiyacı karşılandıktan sonra işçilerin tekrar aynı bölgede çalışabilmesi için ve moral motivasyon açısından, bir maaş işveren veriyorsa, özellikle önümüzdeki 6 ay boyunca 1 maaş da devletimiz tarafından verilmeli. Böylece çok daha kısa sürede sanayinin, üretimin ve tarımın çarklarını çok daha kolay bir şekilde yukarıya doğru çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

 

Marmara bölgesinde gerçekleşme ihtimali olan deprem ile ilgili ise Gültepe “Radikal bir karar alınması lâzım. İstanbul’da gerçekten sıkıntılı, problemli olan evlerin, işletmelerin boşaltılması lâzım. Bu iradeyi herkesin ortaya koyması lâzım. İnsanlar sadece evlere bakıyor. Rica ediyorum, herkes aynı şekilde işletmesini kontrol ettirsin. Bazı işletmeler, bazı küçük sanayiler çok eski. Onların tekrar kontrol edilip, taşınacaksa taşınması, başka bir önlem alınması lâzım. Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Başlamak bitirmenin yarısıdır” dedi.

 

“Sabah kalkıyorsunuz ihracat yasak. Bu büyük bir yanlış”

 

Domatese gelen ihracat kısıtlaması ile ilgili soruya Gültepe “Hiçbir şekilde istişare yapılmadan, insanlarla, işletmelerle, birlik başkanlarıyla, TİM başkanıyla konuşmadan, sektörün ne olduğuna bakmadan bir gecede yasak geldi. Sizin kontratlarınız var, sizin karşı tarafa teslim etmeniz gereken söz verdiğiniz ürünler var, kredileriniz var, bir sürü şey var. Sabah kalkıyorsunuz ihracat yasak. Bu büyük bir yanlış. Belki bir yıl, belki iki yıl bir müşteriyi Türkiye’ye kazandırmak. Bir anda kalkıyorum, ben ona söz vermişim, sen onu iptal ediyorsun. Türkiye’de 13 milyon ton domates üretiliyor. Toplam tüketim 9,5 milyon ton, yüzde 5’i ile ihracat yapılıyordu. Bizde üretim fazlası var. Umuyorum ki kabineden sonra tekrar eski haline dönülür” şeklinde cevap verdi.

Şu anda üretimde ihracatta durgunluğun başladığı nokta olduğunu ifade eden Gültepe “Bütün ücretlerin yüzde yüz arttığı noktada dolarda yüzde 40 euroda yüzde 30 artış olduğunu görüyoruz. Rakiplerimizle rekabet edemiyoruz. İhracattaki artış oranında kurun da artmadı gerekiyor” dedi.

 

Mustafa GÜLTEPE KİMDİR?

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı

 

İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı

 

Talu Tekstil San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

 

Taha Pazarlama Ve Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi

 

1968 Tonya-Trabzon doğumludur. 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi'nde MBA yüksek lisansını tamamlayan Gültepe, mezun olduktan sonra 1992 yılında Taha Tekstil'de sektöre giriş yapmıştır. Taha Grubuna bağlı olarak 1994 yılında kurulan Talu Tekstil firmasının kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanıdır. 30 yıldır hazır giyim sektöründe olan Gültepe; İstanbul, Sakarya ve Malatya'da üretim tesislerine sahip olup, yaklaşık 3.400 kişi istihdam etmektedir.

2017-2021 yılları arasında Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

2010 yılından itibaren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu'nda yer alan Gültepe, 2014-2018 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş olup 2018 yılı nisan ayında yapılan seçimlerde İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı olmuştur ve hala devam etmektedir. Gültepe, 13 Haziran 2022 tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı seçilmiştir.

Mustafa Gültepe, evli ve üç çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.

Yorumlar (1)
14.03.2023 04:36
Tam destek
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.