Diyarbakır’da bir Tonyalı

Altı aylığına Diyarbakır’a geldi, 13 yıldır gitmedi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinde çobanlık yapan Trabzonlu Osman Baki kenti çok sevdi, en büyük sıkıntısı yaz aylarının çok sıcak olması.

Kültür Yayın: 11 Nisan 2023 - Salı - Güncelleme: 11.04.2023 14:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1985 okunma
Google News

Tonyalı Osman Baki, Erzincan Karayollarında kepçe operatörlüğü yaparken, geçici görev yapması için altı aylığına Silvan’a davet edildi. Trabzon’daki yakınları Diyarbakır’a gitmesini istemedi.

Korkudan kimse gelemedi

Osman Baki, diğer çalışanlara da aynı teklifin yapıldığını, ancak arkadaşlarının gelmeyi kabul etmediğini söyleyerek, Diyarbakır macerasını şöyle anlattı;

“Korkudan dolayı kimse gelemedi. Bana da teklif edildi. Babam burada askerliğini yaptığı ve burayı bildiği için bana ‘Çekinme git, gör, ondan sonra kakarını ver’ dedi. Babamın bu sözü üzerine çıkıp geldim. Geldiğim iyi oldu. Geldiğime de değdi. Hoş sevimli bir yer. Medyada televizyonda anlatılanlardan daha farklı daha sevimli bir yer. Halkla iç içe kaldım.”

Osman Baki, Diyarbakır’a gelmek istemesine çevresinin yaklaşımına ilişkin ise şunları söyledi; “Çevremin yüzde yetmişi istemedi. Gitme orası kötüdür, şöyledir, böyledir diye yaratılan algılar üzerinden değerlendiriyorlardı. Ama ben onlara kulak asmadım. Çıkıp geldim.”

Geliş o geliş olur

2010 yılında Silvan’a gelen Osman Baki, bu görevden sonra Diyarbakır’a yerleşmeye karar verdi ve evlendi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinin bünyesinde açılan örnek hayvan yetiştirme bölümünde çoban olarak işe başlayan Baki’nin aradan geçen 13 yıl içinde mutlu bir evliliği ve çocukları oldu.

 

En büyük sıkıntısı yaz sıcakları

13 yıldır Diyarbakır’da yaşayan Osman Baki’nin tek şikâyeti Diyarbakır sıcağı. Diyarbakır’da bir Trabzonlu olarak insanların yaklaşımı samimiyeti, misafirperverliği, dışarıdan gelen birine karşı gösterdiği ilgi ve merhameti onu çok etkiler.

Zaman zaman memleketi Trabzon Tonya’ya gidip gelen Osman, Diyarbakır’ı bilmeyen, kültürünü, gelenek, görenek ve insanlarını tanımayanlar, farklı bilenler için Diyarbakır hakkında anlattıkları onlara çok şaşırtıcı gelir. Osman; ‘Ben gittiğim yerden memnunum, huzurluyum. Tekrar dünyaya gelsem yine aynı yerde ve aynı aile ortamında yaşamak isterim’ Demesi onları şok eder.

Diyarbakır’da sizin Trabzonlu olduğunuzu öğrendiklerinde insanların yaklaşımları nasıl olmaktadır?

Bir ortamda nerelisin dediklerinde Trabzonlu olduğumu söylediğim zaman kalkıp seni kucaklıyorlar. Başımın üstünde yerin var diyorlar. Bir de karşındaki vatandaş Trabzonsporlu ise, aramızda ayrı bir sevgi bağı oluşuyor.

Yorumlar (1)
Nevzat UZUN
08.05.2023 12:04
Zamanında benim içinde Tonya'ya gitme demişlerdi Gittim ON ÜÇ BUÇUK yıl memur olarak görev yaptım... Doyamadım...
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.